Flo Kasearu, 2020

Kunstirahvas avab Põhja-Tallinnas loomekoja

18.06.2020

2021. aasta kevadel avab Põhja-Tallinnas uksed täisfunktsionaalne kunstitootmiskompleks Naked Island, kus on võimalik teha valmis ka kõige võimatum kunstiteos, erilahendus või unikaalobjekt.

Naked Island on kunstnikele ja loomeettevõtetele suunatud töökodade keskkond, kuhu on koondunud produktsioonialane kompetents, tehnilised oskused, loovmõttejõud ja tehnoloogilised võimalused.

Kasutajat ootavad eri tehniliste võimalustega töölauad co-working-töökodades, täisfunktsionaalne metalli- ja puidutöökoda, professionaalne värvikamber ja skulptuuristuudio. Lisaks on Naked Islandis kraanaga varustatud välitööala ning multirakenduseline projektiruum. Ligi 1300-ruutmeetrises töökojahoones hakatakse pakkuma ka koolitusi ja meistriteenust.

Naked Islandi idee sündis 2016. aastal nelja kunstiprofessionaali – Rael Arteli, Flo Kasearu, Bruno Kadaku ja Tõnu Narro – ühise ettevõtmisena, et tõsta kunstivaldkonnas toimuv tootmistegevus täiesti uuele tasemele. Nüüdisaegse töökojakeskkonna loomist ja seadmete soetamist toetab ettevõtluse arendamise sihtasutus (EAS) Euroopa regionaalarengu fondist. Kaasrahastajana paneb õla alla Luminor. Hoonet hakkab ehitama OÜ Tallinna Ehitustrust, projektijuhtimist ja omanikujärelevalvet teeb Ehitusagentuur OÜ. Projekti maksumus on 1 440 000 eurot.

Naked Islandi ühe asutaja Rael Arteli sõnutsi on säärast töökeskkonda Eesti kunstnikele väga vaja.

“Viimasel aastakümnel on Eesti kunstimaastik teinud hiigelhüppe, seda nii institutsioonide kaasaegsel moel toimimise kui ka kogu välja rahvusvahelistumise suunas. Samas on kunstiteose loomise ahelas jäänud täielikult välja arendamata üks oluline lüli – võimalus tehniliselt nõudliku iseloomuga teosed füüsiliselt valmis teha.”

“Nüüd on lõpuks tehtud ka tehnilise tugistruktuuri väljaarendamisse suur investeering, mis annab Eesti ja miks mitte ka lähiriikide kunstnikele täiesti uued võimalused töötada ja luua,” selgitas Artel.

Töökojakompleks asub endise Tallinna ehituskeraamika tehase plaaditšehhi kontorihoones aadressil Laevastiku 3, Telliskivi, Põhjala ja Noblessneri lähedal. Tegemist on ajaloolise keraamikatööstuse asukohaga, praegu on Naked Islandi naaber AS Tallinna Tööstuspargid, kes asub seal arendama piirkonda filmilinnakule. Läheduses on Kultuurikatel, Kai kunstikeskus, Lennusadam, Eesti kunstiakadeemia, Eesti Kaasaegse Kunsti Muuseum (EKKM).

Kunstitootmiskompleks Naked Island Paljassaare alguses panustab oma kohaloluga võimalusse defineerida piirkonna linnaehituslikke arengusuundi loomemajanduse ja kultuuri perspektiivist, olles kasulik koostööpartner läheduses juba tegutsevatele kunsti- ja disainivaldkonna ettevõtetele, näituseasutustele ja showroom’idele.

Toimetaja: Merit Maarits

Allikas: https://kultuur.err.ee/1103411/kunstirahvas-avab-pohja-tallinnas-loomekoja

Kontakt

    Liitu meie uudiskirjaga